Az eseményről

Az „Új Nap - Új Remények” a futóversenyeken, illetve a Swimathon eseményeken úszás formájában már évek óta itthon is népszerű, egyre több szervezet javára milliós nagységrendű adományokat gyűjtő, úgynevezett „Követes” adománygyűjtések új formája. Az akció olyan civil szervezetek számára új lehetőség, akik szívesen indítanának ilyen jellegű adománygyűjtést, de azok, akik Követként vennének részt az adománygyűjtésben, valamilyen okból nem tudnak, vagy nem szeretnének futóversenyeken indulni, vagy úszni.

Az „Új Nap - Új Remények” tehát egy új közösségi adománygyűjtő esemény, melynek központi eleme egy éjszaka végén induló és napfelkeltekor véget érő közös séta. A hajnali séta fő résztvevői olyan adománygyűjtő Követek, akik az eseményen való részvételükkel egy–egy általuk választott Jó Ügy javára gyűjtenek adományokat saját ismeretségi körükben.

Az esemény koncepciója, szellemisége két gondolat köré épül: az éjszakát követő hajnal, napfelkelte, amely a jövőbe vetett reményt, optimizmust jelképezi, valamint a közös séta, amely az egyének és szervezetek közötti együttműködést mintázza. Mindez minden politikai felhang nélkül, kizárólag a civil szervezetek tevékenységére és az adománygyűjtésre koncentrálva.

A hajnali séta tervezett dátuma 2018. szeptember 29. (szombat), időpontja, tervezett útvonala a Széll Kálmán tértől a Gellért hegy tetejéig lesz (kb 3,5 km, akadálymentes útvonal).  A tervezett indulási időpont 5.00 h, a napfelkelte időponjta 6.37 h, a program napfelkelte után egy közös reggelivel zárul.

Az eseményen való részvétel nyitott minden magyar civil szervezet számára, akik előzetesen jelzik csatlakozási szándékukat és vállalják a részvételi pályázatban megfogalmazott feltételeket.

Az esemény főszervezője a Civil Iránytű Alapítvány, a Jóügyekért.hu portál (www.jougyekert.hu ) működtetője. Az Alapítvány immár öt éves tapasztalattal rendelkezik a Követes adománygyűjtő akciók szervezése terén, csak 2017-ben 24 civil szervezetet közel 25 millió forintos bevételhez segítve.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a világ 10 legnagyobb „Követes” adománygyűjtő kampánya közül 7 (!) valamilyen tematikus séta köré szerveződik.  A legnagyobb ilyen jellegű akció a Relay for Life, melyen közel 300 millió (!) dollár adományt gyűjtöttek. Az adománygyűjtő séták között található több éjszakai és hajnali séta is, az ötlet tehát nem saját, de reméljük, hogy itthon is sikeresen fog működni. Az „Új Nap - Új Remények” akciót tehát egy évente ismétlődő és folyamatosan bővülő eseménynek szánjuk, amely évről évre növekvő bevételekhez tudja segíteni az abban résztvevő civil szervezeteket.

A követes adománygyűjtésről bővebb információk elérhetőek a  http://www.jougyekert.hu/hu/altalanos_ismerteto.html oldalon illetve ismertető videók formájában a Civil Iránytű Alapítvány Youtube csatornáján.

Mottónk: "Az éjszaka és a nehézségek még soha nem győzték le a napfelkeltét és a reményt." (Sir Bernard Williams)